Özgeçmiş

Besin Takviyeleri & Beslenme

_
besin takviyeleri
 

 

Düzenli ve yeterli beslenme, sağlıklı bir yaşamın en önemli koşullarından biri. İnsan vücudunun sağlıklı bir şekilde işlemeye devam edebilmesi için, gereksinim duyduğu vitaminlerin, minerallerin, aminoasitlerin, proteinlerin ve daha pek çok faydalı bileşenin ideal düzeylerde olması gerekir. Ancak günümüzde besin maddelerinin yapılarında meydana gelen değişiklikler, endüstriyel tarım üretiminde kullanılan yöntemler ve yiyeceklerin hazırlanması esnasında kullanılan yöntemler, besinlerin bu bileşenler yönünden fakirleşmesine neden olur. Üstelik farklı nedenlerden dolayı diyet yapan bireylerde de vücudun ihtiyaç duyduğu maddeler noktasında eksiklikler yaşanır. Bu gibi durumlarda başvurulan besin takviyeleri eksik kalan proteinlerin, minerallerin, vitaminlerin, aminoasitlerin ve diğer bileşenlerin tamamlanmasını sağlar.

Besin Takviyeleri Nedir? Neden Önemlidir?

Besin takviyeleri vücudun normal düzeyde alması gereken, ancak çeşitli nedenlerden dolayı alamadığı besin maddelerinin açığının kapatılmasını sağlayan ek ürünler olarak tanımlanabilir. Hap, şurup ya da toz şeklinde olan bu takviyeler, normal besinlere göre çok daha yoğun değerler barındırır. Tam bir tavuktan alınabilecek protein, takviye haplarıyla 1 haptan alınabilir. Daha sağlıklı beslenebilmek ve vücudun yaşamsal fonksiyonlarını kesintisiz bir şekilde sürdürebilmesi adına bu takviyeler önem arz eder.

Neden Besin Takviyeleri Kullanmalıyız?

Beslenmenin giderek zorlanmaya başlaması ve gündelik yaşamda tüketilen besin maddelerinden vücudun ihtiyacı olan maddelerin yeterince temin edilememesi, besin takviyeleri kullanmak için itici bir etken olarak gösterilebilir. Besin takviyesi kullanmanın başlıca nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Vegan ve vejetaryen beslenen kişilerde hayvansal proteinler ile çeşitli vitaminlerin alımı eksik kalır. Bu durum da çeşitli sağlık problemlerine yol açar. Eksik kalan bileşenlerin tamamlanabilmesi için besin takviyeleri hayati rol oynar.
  • Zayıflamak ya da çeşitli hastalıkların etkisinden kurtulmak için diyet yapan bireylerde, vücudun alamadığı besinlerin açığının kapatılabilmesi için de besin takviyelerinden yararlanılır.
  • Kullanılan kimyasal ilaçlar ya da tarımsal üretimde başvurulan endüstriyel yöntemler nedeniyle fakirleşen topraklar da yeterli beslenmeyi engeller. Besin takviyeleri bu durumda herkesi için bir gereklilik haline gelir.
  • Sindirim sisteminin güçlendirilebilmesi, bağışıklık sisteminin dış etkenlerle daha güçlü mücadele edebilmesi ve vücut direncinin artırılması için de besin takviyelerinden yararlanılabilir.